Pinokkio klaar voor het theaterland

Nadat we de afgelopen tijd uitvoerig hadden meegekeken met de voorbereidingen voor de voorstelling “Pinokkio”, zijn we op vrijdag 2 november met z’n allen naar Utrecht afgereisd om daar het eindresultaat te gaan bekijken. Een paar weken terug waren we al eens bij een doorloop aanwezig geweest, dus het grootste deel van de voorstelling hadden we al in een onaffe versie gezien.
Toch was vandaag echt een andere avond. De zaal zat vol kinderen en hun ouders en de sfeer zat er volledig in. De acteurs speelden met volle energie en de volledige zaal barstte om de haverklap in lachen uit. Het was erg leuk om onze eigengemaakte decorstukken en rekwisieten voorbij te zien komen.

Aansluitend op deze avond kwam een paar weken later de tekstbewerker van deze “Pinokkio”, Ko van den Bosch, langs. Hij vertelde ons over zijn manier van werken en over het contactverloop met Liesbeth, de regisseuse,  en Rieks, de decorontwerper. Pinokkio is van oorsprong geen toneeltekst, maar moest wel tot een voor een regisseur werkbare tekst omgezet worden. Ko vertelde ons hoe hij de spreekstalmeester gebruikte om het theatrale aspect te benadrukken en het stuk te kunnen stuwen. We spraken over de effecten die dit teweeg bracht en hoe dit het ritme van de voorstelling beïnvloed heeft. Rieks, die zelf ook aanwezig was, vertelde weer over hoe hij aspecten van de tekst in zijn vormgeving uitvergrootte. Ook hoe hij in eerste instantie dacht dat hij niet al te romantische beelden moest schetsen vanwegen het ‘ruwere’ taalgebruik van Ko. Hier is hij uiteindelijk op terug gekomen en heeft hij de kracht van zijn eigen beeldtaal toch weer volledig ingezet.
Het bijzondere aan deze ontmoeting was,  dat het de eerste keer sinds lange tijd was dat Ko en Rieks elkaar spraken na het maken van Pinokkio. Hierdoor liepen de gesprekken tussen de twee regelmatig uit op een evaluatie van het maak proces en het resultaat. Voor ons was dit een zeer interessant gesprek om bij te wonen en zo meer inzicht te krijgen in de lagen van een artsitiek proces – theatermaken.

Verslag van Marieke Smits

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: