Cabanon / Huisjes                            

Een huis is meer. Een huis is ook een theater waarin het toneelstuk van het leven zich afspeelt. Een zwarte doos, vol attributen.
Theatermaker, regisseur, acteur en decorbouwer Rieks Swarte (Heemstede, 1949) kwam op uitnodiging van kunstenaar en theatermaker Henk Kraayenzank naar Groningen om er een Cabanon te bouwen naar het voorbeeld van de Cabonon van Le Corbusier.

Met het huisje van Rieks Swarte is van alles aan de hand. Het is, net als bij Le Corbusier, opgebouwd volgens de principes van de gulden Snede, uitgaande van de maat van zijn bewoners (Rieks Swarte is 1,82 meter lang, evenals Le Corbusier). Het bevat ramen, een bibliotheektrap, een schuifwandje met het zicht op een maquette van het schilderij ‘Dodeneiland’ van Arnold Böcklin, haken voor een hangmat, een houtskoolstoofje een met krijt getekend toilet en wasbak met afvoer. Aan de zoldering hangt een antieke, koperen kaarsenluchter zoals we die kennen van het portret van het echtpaar Arnolfini van Jan van Eyck. Een ander luik geeft zicht op een mini- interieur van een vermeerschilderij dat Henk Kraayenzank ooit maakte.

In de Cabanon van Swarte zien we ook hoe Le Corbusier zijn Cabanon baseerde op de plattegrond van het klooster Sankt Gallen.

‘een huis is een abdij, het alfa en omega .  Een huis is een installatie, een zelfportret.
Een huis is een kasteel, een huis is een boek, een huis is een abdij, een huis is een hart, een huis is een Cabanon. Een huis is een machine, zou Le Corbusier zeggen. Een projectie van het Zelf.’

Le Corbusier (1887-1965) ontwierp in 1951 zijn Cabanon, waaraan het woord cabine verwant is. Vijftien vierkante meter groot is het, maar het is een compleet huis met al zijn functies. Le Corbusier bouwde het vlak bij zee, bij Nice, op Cap Martin. De Cabanon gaf tevens een kijkje in de leefwereld en de manier van denken van deze beroemde architect.

“a Machine to live in” – Le Corbusier

Schnappschuss (2013-01-06 16.01.30)

De cabanon van de studenten / de huisjes

Geïnspireerd op het principe ‘Gaint house of cards’ van Architect en ontwerpers duo Charles en Ray Eames (1907 – 1978) heeft de hele OTT 2 klas zijn eigen persoonlijke huisje gemaakt.
Iedere student ontwierp eerst een eigen bouwsteen.
Deze bouwstenen werden net als de kaarten van het ‘Giant house of cards’, voorzien van persoonlijke afbeeldingen. Door middel van de verschillende afbeeldingen op de bouwstenen ontstond er een zelf portret in de vorm van een huis.
Het huisje van Rieks werd, samen met de persoonlijke huisjes van de klas, op 21 juni 2012 gepresenteerd. Deze presentatie werd tevens als aftrap van de Artist in Residence periode gezien.

Verslag van Neal Groot

Verder zijn hier fotos van de tentoonstelling en de Kickoff te vinden.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: